KTQS # 1895 KEUTAMAAN ZIKIR SELEPAS SOLAT SUBUH DAN MAGHRIB

KTQS # 1895

*KEUTAMAAN ZIKIR SELEPAS SOLAT SUBUH DAN MAGHRIB*

Di baca setelah solat subuh dan maghrib zikir yang diajar oleh nabi Shallallahu Alaihi Wasallam :

لاَ إِلَـهَ إِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيْكَ لَهُ، لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ يُحْيِيْ وَيُمِيْتُ وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيْرُ. 10× بعد صلاةالمغرب والصبح

“Laa ilaaha illallaahu wahdahu laa syariikalahu, lahul mulku wa lahul hamdu, yuhyii wa yumiitu, wa huwa ‘alaa kulli syai-in qadiir”

“Tiada Rabb yang berhak disembah kecuali Allah Yang Maha Esa, tiada sekutu bagiNya, bagiNya kerajaan, bagi-Nya segala puja. Dia-lah yang menghidupkan (orang yang sudah mati atau memberi roh janin yang akan dilahirkan) dan yang mematikan. Dia-lah Yang Mahakuasa atas segala sesuatu”.

*Keutamaannya*

Rasulullah Shallallahu ‘Alaihi Wa Sallam bersabda :

“Barangsiapa yang mengucapkan  (zikir di atas) setelah solat subuh dalam keadaan melipat kedua kakinya sebelum berbicara 10 kali, maka dituliskan baginya 10 kebajikan, dihapus darinya 10 keburukan, dan diangkat baginya 10 derajat, serta harinya itu dia berada dalam lindungan dari semua yang tidak disenangi dan dijaga dari setan, juga dosa tidak akan mencapai (timbangan)nya pada hari itu selain dosa menyekutukan Allah (berbuat syirik/kemusyrikan”.

(HR. At-Tirmidzi no. 3474 dan Ahmad no. 16583/16699)

*PENJAGAAN OLEH PASUKAN BERSENJATA DARI ALLAH DALAM MENGHADAPI MUSUH UTAMA KITA (SYAITAN) DAN CATATAN YANG MEWAJIBKAN SYURGA.*

Dari Umarah bin Syabib As-Sabai, ia berkata: Telah bersabda Rasulullah Shallallahu ‘Alaihi wa Sallam,

“Barangsiapa mengucapkan doa diatas…

Sepuluh Kali setelah shalat Maghrib, niscaya Allah mengutus sepasukan bersenjata (malaikat) yang akan menjaganya dari setan hingga subuh.

Dengan kalimat itu juga Allah tulis untuknya sepuluh kebaikan yang mewajibkan (masuk surga), menghapus darinya sepuluh keburukan yang membinasakan, dan bacaan itu baginya sebanding dengan memerdekakan sepuluh budak (hamba) mukmin”.

(HR. At-Turmudzi (5/544 (3534)), Nasa`i al-Kubra (6/149 (10413)), Shahih at-Targhib wat Tarhib 1/113)

Dibaca 10 x setiap sesudah solat Maghrib dan Subuh. Semoga kita selalu mendapatkan taufiq dari Allah Ta’ala agar senantiasa kukuh diatas Sunnah.

Biar sedikit amalan dilakukan tetapi sesuai sunnah akan diterima, dari pada banyaknya amalan tetapi tidak sunnah (bid’ah) pasti tertolak.

Maka penting nya ilmu dalam beramal.

Barakallahu fikum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *